Ηχογραφήσεις παιδαγωγικών κομματιών για πιάνο

Για την επιτυχημένη πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο μάθημα του πιάνου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η ύπαρξη παιδαγωγικού υλικού, τόσο με την μορφή παρτιτούρας όσο και με την μορφή ηχογράφησης. Όταν μάλιστα το υλικό αυτό διατίθεται μέσω του διαδικτύου για ελεύθερη χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο, η αξιοποίησή του είναι ακόμη πιο εύκολη.

Υπό το ανωτέρω σκεπτικό ο καθηγητής πιάνου του σχολείου μας Βαγγέλης Καραφυλλίδης έχει ξεκινήσει την ηχογράφηση παιδαγωγικών κομματιών για πιάνο από την εποχή του ρομαντισμού. Ο ρομαντισμός ως ρεύμα στην τέχνη εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε κυρίως στον 19ο αιώνα. Το ύφος των μουσικών έργων του ρομαντισμού ποικίλει, ανάλογα με την χρονική περίοδο που έχουν γραφεί και ανάλογα με το στυλ του κάθε συνθέτη. Μάλιστα, το πιάνο ήταν ιδιαίτερα αγαπητό όργανο για τους ρομαντικούς συνθέτες. Έτσι, πολλοί συνθέτες έχουν συνθέσει κομμάτια για πιάνο τα οποία διαφοροποιούνται ως προς την δυσκολία, την διάρκεια και τον χαρακτήρα τους. Ανάμεσα στα κομμάτια αυτά υπάρχει και ένας τεράστιος όγκος παιδαγωγικού υλικού. Μέρος του υλικού αυτού, μετά την αρχική του έκδοση (και για διάφορους λόγους) δεν έτυχε επανέκδοσης. Οπότε, το υλικό αυτό είναι αδύνατον να αποκτηθεί με αγορά της παρτιτούρας από τους σύγχρονους εκδοτικούς οίκους. Υπάρχουν οι παλιότερες εκδόσεις, τις οποίες μπορείς κάποιος τις εντοπίσει σε παλαιοπωλεία μουσικών βιβλίων καθώς και σε ψηφιακές βιβλιοθήκες. Ιδιαίτερα, την ψηφιοποιημένη μορφή που διατίθεται ελεύθερα από διάφορες ιστοσελίδες είναι πολύ εύκολο να την τυπώσει κανείς και να την χρησιμοποιήσει. Το θετικό στοιχείο με το υλικό αυτό είναι ότι επειδή πρακτικώς δεν υπόκειται σε περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να το αξιοποιήσει ελεύθερα με τον τρόπο που κρίνει σκόπιμο.

Ο Βαγγέλης Καραφυλλίδης έχει κάνει (και συνεχίζει να κάνει) εκτεταμένη αναζήτηση προκειμένου να συγκεντρώσει το κατάλληλο υλικό για τις ηχογραφήσεις του. Κατά συνέπεια, το υλικό που ηχογραφεί προέρχεται από ψηφιοποιημένες παρτιτούρες που διατίθενται ελεύθερα, από παρτιτούρες που έχει προμηθευτεί ο ίδιος από παλαιοπωλεία μουσικών βιβλίων, καθώς και από παρτιτούρες που κατόπιν αιτήματός του ψηφιοποίησαν συγκεκριμένες βιβλιοθήκες. Ο εν λόγω συνάδελφος αξιολογεί το υλικό αυτό και επιλέγει παιδαγωγικά κομμάτια από διάφορες περιόδους του ρομαντισμού, προκειμένου να καλύψει κατά το δυνατόν τις επιμέρους διαφορετικές αισθητικές εκφάνσεις αυτού του ρεύματος. Τις ηχογραφήσεις που πραγματοποιεί τις διαθέτει ελεύθερα στο διαδίκτυο, ώστε να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει κάθε ενδιαφερόμενος για την διδασκαλία του πιάνου. Επιπλέον, τα κομμάτια αυτά είναι ευχάριστα και για αυτούς που απλά επιθυμούν να τα ακούσουν.

Προς το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ολοκλήρωσε την ηχογράφηση εξήντα δύο (62) παιδαγωγικών κομματιών του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Theodor Oesten (1813-1870). Πρόκειται για τις ολοκληρωμένες συλλογές κομματιών May Flowers Op. 61Golden Drops Op. 94 και Living Pictures Op. 157. Μπορείτε να ακούσετε την ηχογράφηση αυτή στον εξής σύνδεσμο:

Φέτος, ηχογραφεί παιδαγωγικά κομμάτια του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Nicolai von Wilm (1834-1911). Στα τέλη Νοεμβρίου ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του έργου 24 Short Piano Pieces Op. 81. Μπορείτε να ακούσετε την ηχογράφηση αυτή στον εξής σύνδεσμο:

Μέχρι το πέρας της τρέχουσας σχολικής χρονιάς προγραμματίζει να ηχογραφήσει μερικά ακόμη κομμάτια του Nicolai von Wilm.

Καλή ακρόαση!