Ηχογραφήσεις παιδαγωγικών κομματιών για πιάνο

Ηχογραφήσεις παιδαγωγικών κομματιών για πιάνο

Σε προηγούμενη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου μας παρουσιάσαμε τις ηχογραφήσεις παιδαγωγικών κομματιών που πραγματοποιεί ο καθηγητής πιάνου του σχολείου μας Βαγγέλης Καραφυλλίδης. Οι ηχογραφήσεις αυτές πραγματοποιούνται από πλευράς του προκειμένου να εμπλουτιστεί το διαθέσιμο παιδαγωγικό υλικό για πιάνο. Μάλιστα, το υλικό αυτό το διαθέτει ελεύθερα μέσω διαδικτύου, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο.

Όπως είχαμε αναφέρει, ο Βαγγέλης Καραφυλλίδης έχει επιλέξει να ηχογραφήσει παιδαγωγικά κομμάτια από την εποχή του ρομαντισμού. Η προσπάθειά του αυτή ξεκίνησε με κομμάτια από τις αρχές του ρομαντισμού, και συγκεκριμένα του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Theodor Oesten (1813-1870). Η ηχογράφηση αυτή που ολοκληρώθηκε την περασμένη σχολική χρονιά συμπεριλαμβάνει συνολικά εξήντα δύο (62) παιδαγωγικά κομμάτια για πιάνο του Oesten. Η συνολική διάρκειά της ξεπερνά την μία (1) ώρα. Μπορείτε να την ακούσετε στον εξής σύνδεσμο:

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, ο Βαγγέλης Καραφυλλίδης ηχογράφησε παιδαγωγικά κομμάτια του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Nicolai von Wilm (1834-1911). Η επιλογή του αυτή έγινε με κύριο κριτήριο να καλύψει κατά το δυνατόν αρτιότερα τις επιμέρους περιόδους του ρομαντισμού. Οπότε, μετά την ηχογράφηση κομματιών από τις αρχές του ρομαντισμού (Oesten), επικεντρώθηκε σε κομμάτια με πιο «ώριμο» ρομαντικό ύφος (Wilm). Στα τέλη Νοεμβρίου, ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του έργου 24 Short Piano Pieces Op. 81 του Nicolai von Wilm. Μπορείτε να ακούσετε την ηχογράφηση αυτή στον εξής σύνδεσμο:

Στην συνέχεια και προς το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ολοκλήρωσε την ηχογράφηση των έργων Album for the Young Op.231 (12 κομμάτια) και Album for my Young Friends Op.posth. (5 κομμάτια) του ιδίου συνθέτη. Τις ηχογραφήσεις αυτές μπορείτε να τις ακούσετε στους εξής συνδέσμους:

Δηλαδή, φέτος ηχογράφησε συνολικά σαράντα ένα (41) κομμάτια του Nicolai von Wilm, με την συνολική διάρκεια των ηχογραφήσεων και πάλι να ξεπερνά την μία (1) ώρα.

Το υλικό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στο μάθημα του πιάνου, όσο και σε θεωρητικά μαθήματα (π.χ. Θεωρία της Μουσικής, Αρμονία, Μορφολογία, κ.ο.κ.). Φυσικά, τα κομμάτια αυτά μπορεί να τα απολαύσει και ο κάθε ενδιαφερόμενος, χωρίς να απαιτείται να έχει μουσικές γνώσεις.

Καλή ακρόαση!