Μπουζούκι

Περιεχόμενο του Μαθήματος του Μπουζουκιού

Στόχος του μαθήματος είναι η διδασκαλία του χειρισμού του λαϊκού οργάνου που ονομάζεται μπουζούκι και μέσω αυτού η εκμάθηση και η εκτέλεση του λαϊκού και ρεμπέτικου ρεπερτορίου που έχει τις ρίζες του περίπου στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ως προς το διδασκόμενο ρεπερτόριο, δίνεται κυρίως έμφαση στους συνθέτες των αρχών του 20ου αιώνα όπως ο Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Χιώτης κ. α οι οποίοι έβαλαν τα θεμέλια αυτού του μουσικού είδους.

Σε πρώτο επίπεδο λοιπόν, ο στόχος για τον μαθητή είναι να κατακτήσει την τεχνική του οργάνου, δηλαδή να παράγει καθαρό και δυνατό ήχο και στην συνέχεια να αποκτήσει και την απαραίτητη ταχύτητα για την εκτέλεση των τραγουδιών.

Σε δεύτερο επίπεδο, ζητούμενο είναι η μουσική έκφραση και δημιουργία. Με αυτό τον τρόπο μπορεί ο μαθητής να γευτεί τα οφέλη της μουσικής παιδείας έχοντας ως εργαλείο το μπουζούκι που μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας καθώς και δημιουργικότητας με την σύνθεση νέων μελωδιών που θα εμπλουτίσουν και θα ανανεώσουν το σύγχρονό λαϊκό ρεπερτόριο.